Czas ciąży to jeden z najbardziej niezwykłych okresów w życiu każdej kobiety. Oczywistym jest zatem, że przyszła mama musi odżywiać się zdrowo i kalorycznie, nie zapominając jednak, że nie wszystko służy jej i maluszkowi.
Alkohol
W czasie ciąży jest absolutnie zakazany. Nawet niewielka ilość alkoholu może prowadzić do ciężkich uszkodzeń płodu. Dzieci matek spożywających podczas ciąży alkohol nierzadko przychodzą na świat z alkoholem we krwi. Rozwinąć może się u nich FAS – płodowy zespół alkoholowy.
Sery pleśniowe
Bardzo smaczne, ale w czasie ciąży niedozwolone. Spożywając je, można zarazić się bakteriami Listerii. Panie, które nie mogą odmówić sobie tego rarytasu, powinny sięgać po ser pleśniowy zapieczony. Wysoka temperatura zabija bowiem bakterie.
Wątróbka
Dostarcza ogromnych ilości witaminy A pod postacią retinolu. W czasie ciąży jest to jednak substancja niepożądana. Zbyt wysokie stężenie retinolu odbija się bowiem bardzo negatywnie na rozwijającym się w łonie matki dziecku. UWAGA: wątróbka bardzo często dodawana jest do gotowych pasztetów – na czas ciąży z diety powinny one także zniknąć.
Surowe mięso i ryby
W czasie ciąży należy zrezygnować z tatara i innych dań, których bazą jest surowe mięso bądź ryba. Ich spożywanie wiąże się bowiem z ryzykiem zakażenia salmonellą bądź toksoplazmozą – chorobami, które dla płodu stanowią ogromne zagrożenie.
Słodycze
Warto się ich wystrzegać. Dostarczają one szkodliwych tłuszczy trans, nie zawierają na ogół żadnych wartościowych składników. Coraz częściej mówi się, że tłuszcze trans mogą wywoływać bardzo groźny stan przedrzucawkowy, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia zarówno matki, jak i płodu.