Świeżo upieczone mamy często zastanawiają się nad wprowadzeniem diety, która zwiększy wartościowość ich mleka. Jednak nie istnieje dieta optymalna dla każdej młodej matki. Nie ma też ściśle określonych wskazówek, których każda kobieta musi koniecznie się trzymać. Ważne, aby jadłospis był urozmaicony, zdrowy, nie wykluczał spożywania nabiału i zawierał odpowiednią ilość kalorii na dzień.
Mit bawarki, prawda zdrowego żywienia
Kobiety karmiące powinny codzienne spożywać produkty pochodzące z różnych grup pokarmowych. Tak jak w przypadku standardowych zasad zdrowego żywienia, również w dietach dla mam przestrzega się dobrej jakości jedzenia, dużej ilości warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nabiału, mięsa oraz tłuszczów pochodzenia roślinnego.
W okresie karmienia piersią zapotrzebowanie organizmu na kalorie wzrasta, dlatego nie powinna być stosowana żadna dieta odchudzająca. Z codziennego menu należy wykreślić szkodliwe potrawy, zawierające duże ilości chemicznych dodatków, takie jak sosy i zupy z proszku, fast-foody, gotowe mrożone potrawy i przesadnie słodkie napoje. Niektórzy specjaliści ostrzegają przed produktami ciężkostrawnymi, takimi jak kapusta czy fasola, gdyż mogą one prowadzić do wzdęć brzuszka i kolek u dziecka.
Całkowite ograniczenie kawy i herbaty nie jest absolutnie koniecznie, można pić ją raz na jakiś czas, jednocześnie obserwując czy pokarm w takie dni nie powoduje u malucha dolegliwości w postaci pobudzenia, problemów z zaśnięciem czy wysypki. Już dawno obalony został mit bawarki (wierzono, że pobudza laktację), a kobiety chcące zwiększyć ilość pokarmu, powinny sięgnąć po wywar z kopru lub napar z anyżu.