Czego nie jeść w czasie ciąży – o czym warto wiedzieć?
Data publikacji 10 kwietnia 2021
Ciąża to wyjątkowy czas. Wymaga też wyjątkowego odżywiania, bo przecież przyszła mama musi jeść dla dwojga. W przypadku przyszłych mam, które nie mają wprowadzonej żadnej specjalnej diety ułożenie jadłospisu nie powinno być bardzo trudne. Co jest dopuszczalne w diecie ciężarnej, a czego powinno się unikać? Czego nie jeść w czasie ciąży? Co może zaszkodzić?
Surowe ryby i surowe mięso
Nawet jeśli masz ochotę na tatara albo sushi, to ciąża nie jest właściwym momentem na takie dania. Lepiej jest wstrzymać się z ich kosztowaniem. Oczywiście ryby i mięso są ważne w diecie i powinno się je jeść, ale zagrożeniem dla zdrowia mogą być drobnoustroje znajdujące się w surowym produkcie. Potencjalnie mogą one być przyczyną zatrucia pokarmowego, które dla ciężarnej może być nie tylko wyjątkowo uciążliwe, ale też niebezpieczne. Kłopoty z żołądkiem mogą prowadzić od odwodnienia, a drobnoustroje w zależności od rodzaju mogą potencjalnie też zatruć dziecko.
Sery pleśniowe
Tutaj sytuacja ma się podobnie, jak w przypadku surowego mięsa i ryb. Ser pleśniowy potencjalnie może zawierać drobnoustroje, które spowodują zatrucie pokarmowe. Nie oznacza to, że zjedzenia każdego sera pleśniowego może spowodować zatrucie, ale zawsze trzeba mieć na względzie to, że na skutek nieprawidłowego przechowywania produktu mogły rozwinąć się w nim niewłaściwe gatunki bakterii, które wywołują gwałtowne reakcje organizmu. Takie drobnoustroje mogą też zaszkodzić osobom, które nie są w ciąży.
Żywność wysoko przetworzona
To bardzo duża grupa żywności. Znajdują się w niej produkty, które przed spożyciem przez człowieka zostały poddane intensywnej obróbce. Możemy zaliczyć do nich chipsy, frytki, zupki w proszku, szybkie dania mikrofali, szybkie zapiekanki, pizze z mrożonki i wszelkie fast foody. Jest to jedzenie, które po prostu nie jest zdrowe i nie jest wystarczająco wartościowe, by było opłacało się je spożywać. Wiele z tego typu produktów ma dodane mnóstwo konserwantów, które wydłużają ich trwałość. Poza tym nie można też zapominać o dodatku cukru, wysokim stężeniu soli lub ukrytych tłuszczach. Bez tego typu dodatków w diecie można się obyć i podczas ciąży lepiej jest z nich zrezygnować i zastąpić takie dania zdrową żywnością. Tutaj warto też zaznaczyć, że wiele ciężarnych skarży się z powodu zgagi lub częstych nudności. W ich wypadku taka wysoko przetworzona żywność może dodatkowo podrażnić żołądek i sprawić, że dolegliwości będą jeszcze bardziej uciążliwe i trudne do zniesienia.